fbpx

Birsalma sajttal töltött bukta

Hozzávalók:

Töltelék:
Kb. 25 dkg birsalma sajt vagy bármilyen más lekvár

Tetejére:
1 db tojás

Elkészítés:
Langyosítsuk fel a tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverjük hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt felfut. Miután szépen megemelkedett, az átszitált liszthez tesszük, hozzákeverjük a sót, a maradék cukrot és a tojást. Az olvasztott vajat csak a végén csorgassuk csak hozzá. Kézzel lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán keresztül.

Amikor a tészta duplájára emelkedik, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Körülbelül 8×8 centiméteres négyzeteket vágunk belőle és mindegyikre birsalma sajtot teszünk. Ne sajnáljuk a tölteléket, de arra is vigyázzunk, hogy ne folyjon majd ki sütés közben. Szerencsére a birsalma sajt nem folyós, így a buktába kiváló töltelék. Ezután tekerjük fel egyesével a buktákat. Egy tepsit kenjünk ki vajjal, ebbe szépen sorban helyezzük el a tekercseket. Nyugodtan rakhatjuk szorosan egymás mellé a buktákat, nem baj, ha összesülnek. Miután a bukták elfoglalták helyüket a tepsiben, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig. Ezalatt ismét szépen megemelkednek.

Végül a megkelt tekercseket kenjük meg felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 25 percig sütjük. Ha a teteje szép piros, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk kihűlni. Ha sikerül kibírni, akkor próbáljuk meg hidegen széttépkedni. Én sajnos ezt ritkán bírom megállni, és legtöbbször már langyosan tányérra helyezem és tálalom.