Hozzávalók:
- 60 dkg Nagyi titka finomliszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg Rama
- 1 tojás
- 2,5 dl tejföl
- fél dl tej
- 1 kk. cukor
- 3 dkg friss élesztő
- egy marék túró (opcionális)
- 10 dkg tökmag
- tetejére egy tojás, illetve tökmag a díszítéshez
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd durvára daráljuk (vagy egy mozsárban megtörjük). Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. Tettem még bele egy marék túrót is, ettől még finomabb lett. Ez természetesen elhagyható. A tésztát jól összegyúrjuk. Amikor már szépen összeállt, a durvára tört tökmagot is hozzáadjuk. Én hajtogatva készítettem el, de ha simán belegyúrjuk a tésztába a tökmagot, akkor is tökéletes végeredményt kapunk.
A hajtogatás technikája:
A tésztát kinyújtjuk, és gondolatban két részre osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a középvonalig, majd félbe és kétszer keresztbe hajtjuk, s kicsit rágyúrunk a tetejére. Pihentetjük fél órát, majd a hajtogatást még kétszer-háromszor megismételjük.
A tésztát legalább két órán át pihentetjük (hűtőben). Sütés előtt lisztezett deszkára tesszük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Hewa sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és fél óráig pihentetjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200°C-ra. Egy egész felvert tojással lekenjük a pogácsák tetejét, végezetül pár darab tökmaggal díszítjük. Forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.