fbpx

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
  • 60 dkg Nagyi titka finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg Rama
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • fél dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • egy marék túró (opcionális)
  • 10 dkg tökmag
  • tetejére egy tojás, illetve tökmag a díszítéshez
Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd durvára daráljuk (vagy egy mozsárban megtörjük). Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. Tettem még bele egy marék túrót is, ettől még finomabb lett. Ez természetesen elhagyható. A tésztát jól összegyúrjuk. Amikor már szépen összeállt, a durvára tört tökmagot is hozzáadjuk. Én hajtogatva készítettem el, de ha simán belegyúrjuk a tésztába a tökmagot, akkor is tökéletes végeredményt kapunk.

A hajtogatás technikája: 

A tésztát kinyújtjuk, és gondolatban két részre osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a középvonalig, majd félbe és kétszer keresztbe hajtjuk, s kicsit rágyúrunk a tetejére. Pihentetjük fél órát, majd a hajtogatást még kétszer-háromszor megismételjük.

A tésztát legalább két órán át pihentetjük (hűtőben). Sütés előtt lisztezett deszkára tesszük, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Hewa sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és fél óráig pihentetjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200°C-ra. Egy egész felvert tojással lekenjük a pogácsák tetejét, végezetül pár darab tökmaggal díszítjük. Forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.